Kiropraktik til heste og hunde

Hvad er kiropraktik?

Kiropraktisk behandling har det formål at rette låste led i rygsøjlen, og i lemmerne hos heste og hunde. Det handler ikke om ” at sætte knogler på plads”, men om at rette et leds nedsatte bevægelse. Når vi gør det, optimerer vi nervesystemet, og dets evne til at forsyne musklerne med de rette informationer, så musklerne hurtigt kan enten strække sig eller trække sig sammen.

Hvordan virker nervesystemet?

Hele kroppen styres af nervesystemet. Hjernen modtager nogle impulser igennem nerverne, og sender en besked tilbage, med informationer om hvad musklerne skal foretage sige for at beskytte kroppen.

Et eksempel er: dyret træder ned i et ujævnt hul på banen; her vil hjernen modtage en besked fra nerven i senen/musklen om at benet nu strækkes uhensigtsmæssigt. Hjerne vil straks respondere på den oplysning, og give musklen besked om at trække sig sammen eller forlænge sig, så leddene i området beskyttes bedst muligt. Disse beskeder går via nerverne i vores rygmarv, og op i hjernen og tilbage igen.

Dyrenes nervesystem er beskyttet af en kraniekasse og ryghvivler, som beskytter vores centralnervesystem. Alle nerverne går ud igennem små åbninger imellem ryghvirvlerne, og ud i alle væv i kroppen, både organer, sener og led.

Hvis ryghvirvlerne har forskubbet sig, bliver de mindre bevægelige. Når deres bevægelighed nedsættes, vil nerveimpulserne forstyrres på deres vej ind og ud af de små åbninger imellem hvirvlerne. Nerverne er klemte imellem de to ryghvirvler der ikke kan bevæge sig frit. Dette giver nedsatte nerveimpulser og deraf nedsat funktion af musklerne, og smerter.

kiropraktik billede 2

Hvad gør vi under en behandling?

​En kiropraktisk behandling går ud på, at vi mærker dyret igennem, og lokaliserer de steder, hvor leddet har nedsat bevægelighed.

Her behandler vi leddet med en lille manipulation, så leddet løsnes og igen kan bevæge sig frit. Når leddet igen bevæger sig uforstyrret, vil nerveimpulserne nu igen fungere optimalt, og kan sende og modtage impulser fra musklerne. På den måde optimeres dyrets bevægelser, og beskyttes bedst muligt imod skader.

Skal hesten eller hunden udvise tegn på smerter før vi behandler den kiropraktisk?

Absolut nej! Det er allerbedst at vi behandler dyret inden den får smerter fra musklerne. Selvom man synes hesten eller hunden præsterer godt, så har alle gavn af en kiropraktisk behandling på jævnlig basis.

Ofte kan vi optimere dyrets præstation, og vi kan til en vis grad forhindre at dyret bliver skadet, ved at holde muskler og led bedst muligt fungerende ved at holde rygsøjlen fri for låsninger, så nervesystemet arbejder optimalt

kiropraktik billeder

Er kiropraktik og fysioterapi det samme?

Nej, vi arbejder på hver vores måde. Fysioterapi er massage og udstrækning af muskler, hvor kiropraktik behandler de enkelte låste led, og lader de led med normal bevægelighed være ubehandlet. 

Hvordan foregår en kiropraktisk behandling?

Jeg ser hesten/hunden i bevægelse, i både skridt og trav.

Er der mulighed for det, ses hesten, både mønstret og longeret. Herefter mærkes hesten igennem fra hoved til hale, samt lemmerne. Når hesten behandles, står jeg på en stor special pude for at komme op over hestens ryg. Det er vigtigt, at underlaget er jævnt og fast, og at stalden er høj nok til at jeg kan stå oprejst på denne pude.

Hesten skal være afslappet under behandlingen. De fleste heste accepterer fint behandlingen, når de har fået lov til at se puden lidt an.

Hunden behandler jeg enten på gulvet, eller når den er placeret på min pude.

Hvor ofte skal dyret behandles?

Det afhænger af hestens/hundens brug, og de aktuelle problemer. Jeg anbefaler et interval fra 2-3 mdr til et halvt år imellem behandlingerne. Efter den første behandling tilser jeg ofte dyret igen efter 3-4 uger, for at være sikker på at der er en god effekt af behandlingen.

Nogle dyr kan have gavn af hyppigere behandlinger i starten, hvis der er store smerter fra musklerne, akkurat som din egen humane kiropraktor ville anbefale dig.

Har konkurrencehesten/hunden godt af behandlingerne før stævner?

Ja, det har de. Vi anbefaler ikke behandlinger senere end 14 dage før stævner, for at sikre at der ikke er ømheder fra behandlingen op til konkurrence start. Efter konkurrence kan det være en rigtig god ide med en genbehandling, i restitutionsperioden. 

Hvad vores kunder fortæller:

”Jeg har en islænder vallak som ikke kunne give efter på højre side, han var meget stiv og lige meget hvad jeg prøvede ville det ikke lykkedes mig at blødgør ham. Jeg fik Johanne ud og sikke en forskel det var at ride ham. Han var en helt anden hest at ride, blød og let på tøjlen.”

”Vi har en islænder hoppe som var låst i højre side og lagde sig rigtig meget på tøjlen ved ridning og den var sporadisk halt. Ved grundig undersøgelse fandt Johanne låsning i skulder, nakke og bagpart og anbefalede kiropraktik samt øvelser til muskler og led. Vores hest har fået 2 behandlinger og er i dag helt fri for smerter og kan rides helt uden problemer. Behandlingerne foregik helt på hestens præmisser og Johanne er så dygtig til at læse hestens signaler og finde de helt rigtige punkter. Vil til hver tid anbefale Rebild Hestepraksis, både som dyrlæge, men også som kiropraktor.”

​Kontakt os for tidsbestilling

Vil du høre mere om de behandlinger, vores hestedyrlæge tilbyder, eller ønsker du at bestille en tid, så er du velkommen til at kontakte os. ​

Du kan enten ringe til os på telefon 51 34 78 70 eller ved ikke-akut dyrlægehjælp skrive til vores e-mail rebildhestepraksis@mail.dk. ​

Har du spørgsmål eller
​ønsker du at høre nærmere?

Find vores kontaktoplysninger herunder.

REBILD HESTEPRAKSIS v/ Johanne Juul 

Skovhusevej 38, 9574 Bælum

Klik her for rutevejledning

CVR: 39255863

Kontakt os

Telefon: 51 34 78 70

SMS: 25 15 78 70

E-mail: rebildhestepraksis@mail.dk

Telefontider

Mandag - fredag: 08.00 - 09.00

Lørdag og søndag: lukket

Mails besvares alle dage.