​Tandbehandling til din hest​

Hos Rebild Hestepraksis er vi specialiserede i tandbehandling til hest, og begge dyrlæger har taget efteruddannelse inden for området. Det betyder, at vi både kan diagnosticere, behandle og rådgive om forbyggende tiltag, så din hest er sikret den optimale tandsundhed.​

Derfor er det vigtigt med sunde tænder

​Hos alle herbivorer (planteædere) har et sundt tandsæt stor betydning. Hesten æder gerne 18 timer i døgnet og har derfor kraftige tænder og kæbeled, som findeler føden, inden det kommer videre i mave- og tarmsystemet. Får hesten ikke nok at æde, eller fungerer tandsættet ikke optimalt, kan det føre til lidelser i mave-/tarmsystemet, som vil give sig udslag i kolik, mavesår, nedsat præstation eller dårligt huld.

Men et utilpasset tandsæt kan føre til andre problemer, når vi bruger hesten som ridehest, uanset hvilket niveau ridningen dyrkes på. Vi tilbyder tandbehandling til din hest, som er tilpasset dig og din hest individuelt.

I forbindelse med tilvænning til bid

​Når hesten skal arbejde, bliver den bedt om at bøje sin krop fra mule til hale. Dette gøres først under longering og siden under ridning.

​Smidiggørelse af begge hestens sider er en væsentlig del af træningen af alle typer rideheste. Som rytter skal man være meget opmærksom på, at denne bøjning allerede starter i hestens kæbeled. Når hesten bliver bedt om at gå til bidet, vil den skyde underkæben en smule frem, og når den bliver bedt om at stille sig til venstre, vil underkæben skydes en smule til højre og omvendt.

​Derfor kan selv små spidser eller kroge genere hesten, da den ikke vil have frihed nok i kæbeleddet til at lave denne forskydning. Rider man hesten videre med disse problemer, vil hesten hurtigt begynde at aflaste andre steder i kroppen og kan til sidst have betydelige ømheder i nakken, kæbeleddet, halsen og ryggen.

​Tandspidser kan blive skarpe som skalpelblade og lave betydelige sår i mundens slimhinde, især omkring kinden, hvor næsebåndet er placeret. Det bør man tage hensyn til, når man strammer næsebåndet, som ikke må strammes mere, end at man kan have 1 finger imellem kæben og næsebåndet.

​Unghesten har det største tandskifte i perioden, fra den er 3 til 5 år gammel. Det betyder, at den har de største gener i den periode, hvor den skal tilrides, uddannes og måske fremstilles til kåringer, championater eller lignende konkurrencer. Mange af hestens nye tænder vokser frem med en form for spidser. Derfor er det vigtigt for hestens arbejdsglæde og velbefindende, at unghestens tænder undersøges hyppigere. 

Nogle ungheste har glæde af at rides med f.eks. hannoveransk næsebånd i den periode, da man så ikke strammer næsebåndet omkring kinden. Ligesom langt de fleste ungheste fungerer godt på et tungere bid, da det giver ro i munden under ridning. Her oplever vi, at et kobberbid, som er massivt, fungerer bedre end et stålbid, som er hult.

Det er standard hos Rebild Hestepraksis, at vi måler bredden af hestens mund som en del af tandbehandling til hest, så vi kan rådgive bedst muligt om, hvilken størrelse bid hesten har behov for.

Vigtigt at vide om tandraspning

​Det er vigtigt, at hesteejeren forstår hvad en korrekt tandraspning er. De senere år har hesteejere udtrykt størst tilfredshed med tandbehandlingen, når hesten har fået raspet meget tand af, selv af de lige sidearkader. Det er ikke korrekt, at hestens tænder bliver raspet ned på de lige problemfrie sidearkader, da man derved forringer hestens mulighed for at tygge og findele sit foder og ganske mange heste reagerer med smerte efterfølgende, når dette udføres.

​Ligesom den meget kraftige afrundning af forreste kindtand i overmunden (de såkaldte bit-seats) er forældet behandlingsteknik, idet man nu ved, at disse kraftige afrundninger kan åbne op til hestens pulpa og give nervebetændelse med store smerter til følge.

​Raspning eller afkortning af hestens fortænder er ligeledes til debat i disse år; dette har været rutineindgreb de sidste år. Og det er stadig vigtigt at rette evt. skævheder af fortænderne, men derudover bør ingen ændringer foretages, er eksperterne enige om nu.

​En korrekt tandbehandling til din hest skal give den fuld frihed i kæberne, samtidig med at man gør mindst muligt i hestens mund. Derfor kan det være en bedre løsning for hesten, at den får raspet tænder hvert halve år og derved får korrigeret begyndende problemer i tide.

Vær ekstra opmærksom på ubehag og smerter

​På et kursus i optimale tandbehandlinger udtalte en af underviserne: ”Hesten er en ”silent sufferer” når den har smerter i mundhulen. Den lider i stilhed og derfor er det så ekstremt vigtigt at hesteejere reagerer hurtigt, hvis hesten udviser ubehag i eller omkring munden”.

​Hos Rebild Hestepraksis er vi specialiseret i tandbehandlinger til din hest, og begge dyrlæger har taget efteruddannelse inden for området.

​Hvis en har hest problemer, der kræver røntgenundersøgelse af tænderne, har vi udstyret og kompetencen til det. Dette kan udføres både på klinikken eller i stalden hos hesten.

Ved behov for ekstraktion af kindtænder har vi selv kompetence til dette, og ved mere komplicerede tilfælde har vi et tæt samarbejde med specialister, der kan udføre dette på vores klinik.

Kontakt os og book tandbehandling til din hest

​Om det er fordi, du har mistanke om, at din hest har tandproblemer, eller blot vil have rådgivning til optimal tandpleje eller tilvænning til bid, så kan vi hjælpe. Vi tilbyder mange forskellige typer tandbehandling til din hest, og kan vi ikke selv klare opgaven, har vi mange dygtige samarbejdspartnere på dette område.

Du er altid velkommen til at kontakte os, enten på telefon 51 34 78 70 eller e-mail rebildhestepraksis@mail.dk.

​Kontakt os for tidsbestilling

Vil du høre mere om de behandlinger, vores hestedyrlæge tilbyder, eller ønsker du at bestille en tid, så er du velkommen til at kontakte os. ​

Du kan enten ringe til os på telefon 51 34 78 70 eller ved ikke-akut dyrlægehjælp skrive til vores e-mail rebildhestepraksis@mail.dk. ​

Har du spørgsmål eller
​ønsker du at høre nærmere?

Find vores kontaktoplysninger herunder.

REBILD HESTEPRAKSIS v/ Johanne Juul 

Skovhusevej 38, 9574 Bælum

Klik her for rutevejledning

CVR: 39255863

Kontakt os

Telefon: 51 34 78 70

                                     SMS: 25 15 78 70 (du skal altid ringe på vores hovednummer ved akut sygdom)

E-mail: rebildhestepraksis@mail.dk

Telefontider

Mandag - fredag: 08.00 - 09.00

Lørdag og søndag: lukket

Mails besvares alle dage.